Loading...

Wednesday, 2 November 2011

Mohon Visa Japan semudah ABC..:)


          Nampak tak kat tepi sebelah kanan tu.Tinggal lagi 28 hari  je kami akan berangkat ke  Land Of The Rising Sun ".Honestly...banyak lagi yang aku belum setelkan. Visa pasport dah setel ,hotel pun dah booking....tapi bab study train , shinkasen , subway map..mmg fail lagi.. ,  ,walaupun takut  gak nak travel sendiri..tapi memandangkan negara Jepun adalah antara negara yg paling selamat didunia... aku tak kan berpatah kebelakang lagi. Lagipun one of my dream will come true ..andainya dapat menjejakkan kaki ke sana. Insyaallah.
         Perkara paling penting bila sesorang ingin melawat negara Jepun ialah memohon visa. Bila baca2 ..ramai yang cakap susah dan cerewet nak dapatkan visa Jepun . Dan ada jugak yang kata .. kena ada 10k dalam akaun ..wow weeeee.... so kalau kitorang berempat kena ada 40k .. . So untuk tidak lagi memeningkan kepala aku yang asyik fikir je berapa amount yg kena ada dlm bank statement...
                                  disuatu petang...........
           Ring..ring...
          "Konniciwa ...bla bla bla...."

Terus aku letak telepon....alamak operator cakap Jepun,...manalah aku paham. Dalam hati aku terfikir..habis tu kalau orang yang tak  faham bahasa Jepun , macammana nak dapatkan maklumat dari Kedutaan Jepun .Pelik2..
       So ...aku dail lagi sekali , dan layan je operator tu cakap Jepun w/pun sepatah pun  tak paham..melainkan konniciwa je....bila dah abis bahasa Jepun barulah ada translation ke bahasa Inggeris..tergelak aku sengsorang petang tu....
            Aku pun bertanyalah pasal bank statement tu...
Tapi masalahnya lagi aku pening..... sebabnya..dia cakap tak kisah ada berapa pun dalam bank..just datang dan hantar berapa yang ada... kalau duta rasa  amount tu cukup..dia akan luluskan permohonan visa. Kalau tak cukup...dia tak akan luluskan...
                                                           HAH ?? macam  tu je ?
walhal aku baru je baca dalam blog seseorang..kena ada 10k  dlm bank statement tu ... 
dan ada forumer sediakan 30k sebab dia pergi berlima ...6k seorang.

        Bila dah call ..lagi bertambah masalah aku..bukannya menyesaikan masalah aku sebenarnya....
So dalam dilema.... dan selagi masalah visa ni tak selesai.. mmg aku tak boleh proceed  dgn kerja2 lain..sbb aku asyik fikir masalah visa je...
       So on the spot kitorang  terus prepare mende2 yang nak kena ada untuk mohon visa.

1. Renew pasport dulu ... .( WAJIB BAWA PASPORT ORIGINAL KE EMBASSY )

( buat penat je taip ..rupanya boleh freehand je )


3. Kena ambil gambar size 45mmx45mm @ 2in x2in ( BACKGROUND PUTIH ) background 
    biru...comfirm kene rejek punya..

( Aku ambil gambar kat kedai KODAK kompleks pkns  dekat2 kedai BATA tu.. cantik gambar kat situ.

4. Itenary in Japan , ni formatnya  http://www.my.emb-japan.go.jp/English/visit.html#B
5. Surat pengesahan perkhidmatan , yang ni boleh ambil kat office masing2.. ( MESTI dlm  ENGLISH)
6. Penyata akaun bank terkini . ( Mesti disahkan oleh bank , kalau guna Maybank2u , senang skit..kita print je sendiri ..then pegi maybank , tak yah q, trus jumpa officer..dia akan cek details..dan akan sahkan) Kalau tak de Maybank2u... kena isi form ..3 hari baru dapat penyata. 
7.Salinan sijil kahwin dan sijil kelahiran  anak ( Kalau bawa anak )..

     Besoknya lepas sekolah terus kitorang di Japan Embassy.. huby google je map ..sbb x familiar arae situ. Alhamdulillah ... nasib baik tak sesat. Kena parking kete kat luar... dan agak strict prosedur nak masuk embbasy of Japan ni..


        Mula2 kena isi form dan ingalkan ic kat guard. Pastu bila masuk..kena tinggalkan hp dan ada body scan jugak...
       Masa kitorang tunggu giliran tu , cuak gak sbb ada beberapa org yg kena isi blik formTapi  time kitorg , tak smpai 3 min dah siap. nasib baik. Tapi yang aku musykilnya dia amik 1 je bank statement yang ada RM10k je yang lain2 dia pulang balik . ( Aku prepare bank statement  24k masa tu  ( Mbank dan TH ) sbb takut kene rejek dan malas nak buat kerja 2,3 kali . 
     Jenuh nak cukupkan 24 k sebab tak de penyata akaun ASB . ( Kena pergi PNB baru dapat penyata ... dan aku tak de masa dah masa tu ) . So abis adik2 aku kena pau termasuklah Kemang .. hihi TQ dear ..u save my day .
      Lepas tu aku ckaplah  kat kerani kaunter tu  tak ckup  tu , nak pergi ni berempat then dia senyummm melerettt  dan kata..u jgan risaulaaa... i tauuuuuu , i dah lama keje sini. 
Mmmm bila balik...risau lagi ...boleh lulus ke visa dgn 10k je ?.. pun asyik fikir je..

So tadi baru je lepas  ambil visa..alhamdulillah......dah approve  pun....Visa lulus 3 hari je. Hantar form  hari tu hari Isnin petang , Rabu petang dah boleh collect. So , untuk sape2 yang nak mohon visa ke Jepun tu..jangan risau k ... ikut je tips di atas tu. Insyaalah...semudah ABC je nak dapat Japan  visa ni. ~ Good Luck ~ 









72 comments:

  1. my penagalaman, visa yang russia paling susah, kena apply visa supportlah, lepas tu baru visa kat embassy, fuh banyak keja betul....

    ReplyDelete
  2. tx share info ni...kitorang nak pegi next year, april...so by feb la kot nak apply...kalo i ngan hubby berdua jer, 10k gak ke need more than that ek? harap2 cukup jer la cam u satu family ni...

    ReplyDelete
  3. Chibi Maruko : Fara , seronok baca pengalaman Fara travel , really inspiring :)

    Biqque : Rasanya tak payah 10k ..yang penting masa tulis itenary tu , kalau biqque pegi Osaka.. kat itenary tu tulis nak melawat area Osaka je..jangan tulis jauh2 k..

    ReplyDelete
  4. My dear Kemang : simpan duit skit2 ..lama2 jadi bukit :) .. Japan .. taklah mahal sangat pong k..

    ReplyDelete
  5. Hai wa,

    Aduhai!! Sonoknya dapat pi sane..Cik-anne ade gak impian nak kesana..Tapi tak tahu lah bila..Entah tahun depan ker dua tiga tahun lagi ker tak tahu lah.....Nak kena menabung dulu nie...hihihi

    ReplyDelete
  6. Welcome to japan! Enjoy your holiday! tp please take care ur baby. sebb time winter takut tak tahan sejuk kan. Gambate kudasai! :D

    ReplyDelete
  7. Cik Anne - mula dgn impian dulu ..satu hari nanti akan sampai k..Wa doakan. :)

    Asmara - thanks a lot ...

    ReplyDelete
  8. Yokoso japan... sekarang dah mula sejuk tapi dah beli winter coat anak ok dah tu.. tgk banyak juga tmpat nak melawat seronok ... sugoi sangat sebab decide travel sendiri..:)

    ReplyDelete
  9. yg psl kena ada 10k dlm akaun tu, klau xcukup pun xpe. DIorag tetapkan syarat mcm tu sbb takut kita kat sini tak cukup duit,sbb kat sini brg2 klau nak convert ke duit kita memang mahal. Tapi, kami kat sini kalau nak beli brg memang xconvert langsung..haha
    baju witer e\kena bawakla,sbb dah masuk winterkan wktu tuh..tp,kalau jln sekitar tokyo dan bhgn bawah,iA takdela sejuk sgt pun..enjoy ur trip..good luck.

    ReplyDelete
  10. Thanks Juwita n Kamalia...tengah menghitung hari ni..:)

    ReplyDelete
  11. Askm, rasa bersyukur sbb jumpa blog akak. Nak tanya bole? i akan pegi lm bulan july tahun depan..risau la pasal bank statement...kalo 2 org dewasa gi, tp guna satu bank statement boleh ke? mcm combine gitu. sbb itinerary pun kan combine.

    ReplyDelete
  12. Sasha ..tapi kalau 2 bank statement.. 1 statement tu amountnya sikit yg 1 lagi boleh coverkan...

    Better buat 2 bank statement ..

    ReplyDelete
  13. salam Wa..sorry lmbt reply..baru jengok blog..ngeeeee..Welcome to Japan..klu ada apa2 bleh email kt juesofian@yahoo.com
    Kalau area yokohama byk jugak kedai halal..kedai yg jue pg tu bukan betul2 kt yokohama :) kira pinggir Yokohama la..InsyaAllah..klu bleh bantu jue bantu..sbb jue pun baru gak kt sini :)

    ReplyDelete
  14. salam..saya akan ke jepun dec ni..nak tanya sikit..itinerary tu kena tulis complete ka..perlu x kita wat surat sokongan kata kita sponsor family yg lain kalu guna 1 bank statement ja..TQ

    ReplyDelete
  15. bahagian guarantor dalam visa form tu kena isi x..

    ReplyDelete
  16. salam.. emel sy jardness@gmail.com

    sori lewat reply... tgh sibuk berkenduri di kampung di sabah

    ReplyDelete
  17. salam..

    itenary tu saya tulis simple je..contoh - day trip to disneyland

    guareantor tak isi pong hari tu

    tak payah surat sokongan..tapi pastikan amoun cukup k

    ReplyDelete
  18. dh nak berangkat ke jepun kan..have a nice holiday..

    ReplyDelete
  19. Salam Kak,

    Nak tanye, time apply visa hotel da booked ke? coz dlm itinerary kena letak accommodation ye?

    Thanks!

    ReplyDelete
  20. Ain, akak booking hotel awal, visa buat seminggu sblm fly..tulis je hotel mana2 kalau blm booking hntel k

    ReplyDelete
  21. thanks akak! insyaallah sy n adek akan pergi jepon bln10 nnt.. lama lagi tu tp da eksaited sgt.. :)

    ReplyDelete
  22. salam akak . saya student , so surat pengesahan perkhidmatan tuh mcm mane ea ?

    ReplyDelete
  23. alamak syahidah, akak tak tau la plak..try call la tanya...bila nak gi?

    ReplyDelete
  24. salam akak,

    saya tertarik dgn blog akak ni pasal trip ke japan. sebab saya plan nak pergi holiday ke Tokyo bulan june ni..

    saya nak tanya, saya pergi sama wife dan 2 anak. masalahnya kena ada 10k dlm akaun..kalau saya pakai bank statement saya sahaja cover untuk 1 family boleh ke?

    dan 1 lagi boleh advice tak hotel2 yang murah2 di sana dan macamana nak buat booking utk hotel di sana?? tq

    ReplyDelete
  25. Salam Zack ,

    ~ Boleh buat 1 statement je k , no worries.
    ~ Akak hari tu stay kat House Ikebukuro . Akak stay 2 tempat . Masa mula2 sampai stay kat bilik biasa je..sbb kat situ ada kitchen, boleh masak , tapi tak selesa sangat , then 1 lagi stay kat Annex room ,yang ni agak mahal, tapi selesa sebab tak mix dengan orang lain.. dia sediakan roti dan jem dalam bilik, ada cerek , peti ais , sebab bawak anak kecik akak cadangkan Annex room . Bagi emel nanti akak attachkan gambar.

    Kalau House ikebukuro ni , booking guna emel je, nanti sampai sana baru bayar, Hotel disneyland akak guna credit card.

    ReplyDelete
  26. Ni website House Ikebukuro tu , http://www.housejp.com.tw/englishindex.htm

    ReplyDelete
  27. thanks for info kak...

    hotel tu berapa harga nya untuk 1 malam??

    average berapalah kena bawak sana RM?? hehe

    saya dah beli tiket, tu yg risau sgt ni... harap akak dapat bg info tq

    ReplyDelete
  28. ni bukan hotella, guest house cam tulah...bilik dgn bathroom semalam dalam 254.., annex utk 3 orang 371..tapi bila nak bayar nanti dia bagi diskaun...bilik biasa tu budak 3 tahun dia charge ..

    http://www.housejp.com.tw/english/room2/room02.html

    ReplyDelete
  29. tq kak for info...

    1 lagi nak tanya kalau kita nak pergi apply visa dekat embassy ada kena buat bayaran apa2 ke?? kalau ada berapa ye?? tq

    ReplyDelete
  30. Zack, visa free je , tak payah bayar apa2 ..:) ,
    Kalau ada kemuskilan apa2 ..tanya je k..kalau akak boleh bantu, akak bantu..:)

    ReplyDelete
  31. thanks akak

    banyak jugak info saya kena tau ni..

    macam guest room pun mahal jugak ye. dalam average rm200 below takda ke?

    dan transport camna ye? saya ada jugak baca blog2 orang lain, pasal JR train one day pass tu?? berapa harga ya... tq

    ReplyDelete
  32. Honestly..hotel kat Jepun memang mahal2...lainla kalau kita pegi berdua je..boleh duk hotel bacpackers, tapi biasanya hotel mcm ni dia tak terima budak.

    Cuba try yang ni ..http://www.sakura-hotel-ikebukuro.com/?gclid=CIvjk4not64CFQN66wod9U14pw

    Untuk transport , better beli suica card http://www.japan-guide.com/e/e2359_002.html yang ni boleh guna area Tokyo, so tak payah beli tiket train lagi dah. Harganya 2000 yen..bila kita pulangkan balik , nanti dapat balik duit dalam 500yen

    ReplyDelete
  33. akhirnya dpt jugak info yg betul2 kan..js baru plan nk ke jepun tp duk fikir dgn visa dan perlu ada 10k sorang tu yg jadi tak menjadi ni...huhu...

    ***sbb terbaca dlm blog sbm ni mcm susah je nk dpt visa ke sana...salam kenal..

    ReplyDelete
  34. salam.. nak tanya la.. bile boleh apply visa ni? sebulan sbl bertolak ke atau berbulan2 sbl bertolak... blh ke mcm tu? cuma risau kl visa x lulus.. sbb tiket flight kena tempah awal br dpt murah... kl dah tempah tiket tp visa x lulus.. huhu.. 1st time nak pegi jepun.. sbl ni sekitar asean je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. w,salam, better 2 mingu sebeum bertolak..:-)

      Delete
  35. As-salam.. thanks for the info.. mmg sgt2 b'guna.. tp ade lg yg sy nk tnye.. akn ke osaka 21st may ni smpai 4th Jun.. hotel dh tmpah tp visa n passport blum buat lg.. nk apply visa ni mmg kna ade passport dlu yer? pas2 psl itenary tue cmne nk wat simple ek? sbb sy dlm 2weeks jgk kt sane.. prancngn nk ke osaka,fukuoaka,nagoya,hiroshima then ke tokyo.. ke ltak pusing2 bndr osaka jer? lg snang lulus ek? psl statement lak, klu gune cimb bank je blh?

    p/s: sori kak, t'pjg plak.. huhu~

    ReplyDelete
  36. yup..wajib ada pasport dulu , sebab kita kena serahkan form beserta pasport.
    - better buat area osaka je, sebab nanti amoun dalam bank tu dia akan kira jugak area mana kita nak pergi , kalau travel banyak tempat, dia akan tengok jumlah dalam bank tu cukup tak nak cover tempat tu..rasa2nya macam tulah kot.
    - boleh je guna cimb je
    - itenary hari tu contohnya akak buat je - day trip to Hakone. simple je..

    wahh..nak gi Fukuoke ke ?.. nak pegi jugak bawak anak gi stadium ultraman nanti , nanti akak tanya awak pulak ya..:)

    ReplyDelete
  37. Thanks k'wa.. Cpat btol rply.. heheh~ tp nk wat visa ni better wat 2 weeks b4 pegi sane kn?

    a'ah, nk g fukuoka.. nk g stadium ultraman jgk, nnti sy inform akk plak.. heheh~ ;)

    ReplyDelete
  38. Adoi..lepas puas m'cari,jumpe jugak y explain details pasal wat visa pg japan nie..thanks to wa for d'great info...dok m'hitung ari jer nie,arap-arap visa lulus la...

    ReplyDelete
  39. Orga, alhamdulillah, baguslah kalau dapat manfaat :) bila nak gi ?..

    ReplyDelete
  40. Dalam 12 May gerak pegi sana..minggu ni or minggu depan nak kisah pasal visa. Baru pasal visa, pasal hotel belum b'kisah lagi,haha..now tengah dok survey orang lain punya activity kat sana,t'masukla wa punya jugak..

    ReplyDelete
  41. Salam Puan Wa, saya nak tanya la, kalau nak hantar semua dokumen permohonan visa untuk anak kecil, perlu bawa anak sekali tak ke Japan Embassy atau cukup sekadar segala dokumen yang lengkap?

    ReplyDelete
  42. W'salam hayati..
    tak payah bawa anak, just bawa dokumen je. :)

    ReplyDelete
  43. oo terima kasih banyak puan wa.=)

    ReplyDelete
  44. salam.. sy nk tanye.. time apply visa kena tunjuk tiket ke? ke apply visa baru beli tiket..

    ReplyDelete
  45. akak beli tiket dulu baru buat visa, tiket tu just bawak je ..kalau dia mintak tunjuk jelah k..

    ReplyDelete
  46. salam, kak saya nak tanya, account statement nak berapa bulan masa nak buat visa

    ReplyDelete
  47. salam, saya nak tanya pasal bank statement. let say sorang nak kene 10k dlm account. kalau bertiga kene 30k ke? boleh ke kalau account saya combine dengan anak 20k total n wife saya pulak 10k acoount dia sendiri boleh ke buat cam tu? anak saya umur 8 bulan , nak kene visa jugak ke?

    ReplyDelete
  48. wsalam
    'account statement nak berapa bulan masa nak buat '

    maaf..tak faham soalan ni..maksudnya apa ek..

    ReplyDelete
  49. w'salam..
    anak 8 bulan pun kena buat visa :)
    acc statement tu boleh je combine..tak perlu ada sampai 30k ..kadang2 10k pun dah cukup untuk 1 family..tapi kalau boleh itenary tu tulis jalan2 area tokyo je... tapi depends berapa lama nak pegi..bila nak gi dan berapa lama ?

    ReplyDelete
  50. Salam.. Itenary in Japan ni wajib tulis ke?? Saya mak submit Borang ni... plz tolong sy??

    ReplyDelete
  51. ye..nak buat visa kena ada itenary Jepun.

    ReplyDelete
  52. SALAM AKAK...
    NAK TNY,CONFIRMATION LATTER MESTI DAN WAJIB DISERTAKAN JUGAK KE MASE NAK BUAT VISA...
    UNTUK PARENTS SY YG DAH RETIRED, MCM MANE?
    SY PERGI DGN ANAK, ADIK, IBU N AYAH..GUNA 1 STATMENT BANK YG AYAH PNY UNTUK SEMUA BOLEH KER, DLM TU ADER DLM 20K ATAU NAK KENE GUNA STATMENT YG LAIN JUGAK..
    SY PRG DLM JAN 20-31..
    TQ SO MUCH...

    ReplyDelete
  53. dila..ye, wajib...kena tulis dalam BI, yang retired akak tak sure pulak..boleh je guna 1 bank statement..
    .........sorry lambat balas , akak baru balik travel..

    ReplyDelete
  54. Salam akak.

    Bulan januari 2013 nanti saya akan ke Jepun. Next week baru nk buat Visa. Btul ke kena ada 10k dlm statement bank kalau nk pegi?
    Dan lagi satu, boleh tak kita apply utk orang lain sekali walaupun org tu tak dtg?

    Thanks in advance kak :)

    ReplyDelete
  55. Kyunica ..tak perlu sampai 10k ..5@6 k je dah cukup , tapi itenary tu buat dekat-dekat je, contohnya kalau nak ke Tokyo Osaka, Tulis itenary ke Tokyo je ...dan depends berapa hari kita nak stay sana
    .....rasanya boleh kot , tapi pastikan bawa pasport..

    ReplyDelete
  56. assalamualaikum akak,

    sy nak tnya. sy ni student lagi dan plan nak pergi melawat kawan di hachinohe-shi,aomori,jepun..

    tp kalau ikut procedure ni kn kna ade pengesahan majikan.. mcm mn ye kak?

    ReplyDelete
  57. waalaikumussalam,,,
    AB..pasal student na ke Jepun akak tak sure sangat, mungkin boleh call Duta Jepun tanya..sorry ekk

    ReplyDelete
  58. salam kak.nak tanye sikit.sy akan ke jeoun bulan 3 dgn ibu n ayah.diorg perlukan ketiga2 surat pengesahan majikan ke atau sy je boleh jd wakil dia?lagi satu yg asb book tu kite fotostat buku tu jelah kan n certified tru copy betul kan?soalan terakhir..gmbar visa tu kene exactly 4.5 ke coz sy tgk gmbr sy ngn parents sy cam berbeza ukuran.xtaula kedai gmbr ni tau ke x..huhu tq in advance kak

    ReplyDelete
  59. salam kak wa,
    saya nk tnye, utk nama hotel tu.. perlu booking dari malaysia atau just letak je nama hotel yg kita target nk stay?

    ReplyDelete
  60. untuk buat visa tu , tulis je nama hotel..tak booking dulu pun tak pe..

    ReplyDelete
  61. Salam nak tanye,

    Baby macam mane eh outfit dia?below 1 yr kan time tu?legging?thermal(ade size kecik ke)?sarung tangan?

    Tq
    nurul

    ReplyDelete
  62. masa tu beli thermal coat dan winter coat je..bali kat kl masa tu ,tapi lupa kedai apa..

    ReplyDelete
  63. Assalammualaikum,
    Saya nak tanya.. surat beranak kan dlm bahasa malaysia. tak perlu di translate kan ke english ke?
    n sijil kahwin saya dalam tulisan jawi (sbb org kedah), perlu translate jugak ke?
    Itu saja.. terima kasih ;-)

    ReplyDelete
  64. wsalam..ya suat beranak tak payah translate yang tulisan jawi tu , wa tak sure pulak.

    ReplyDelete
  65. sallam,

    kalo nk g hantar form tu kena bawak anak2 bini jugak ke? or suami buleh pegi sorg2?

    ReplyDelete
  66. w,salam... tak payahpun tak pe..boleh je gi sorang2..

    ReplyDelete
  67. Salam akak.. nak tanya.. Saya akan tinggal kat rumah kwan saya dijepun.. Saya pergi dalam 5hari.. Kalau bank statement dalam 2k je lulus x nak buat visa? Itenary tu buat tokyo je.. Lulus x agak2nya..

    ReplyDelete
  68. w;salam..akak rasa better ada sekurang2nya 5k..2k tu macam sikit sangat je..

    ReplyDelete
  69. salam kak wa. mohon share itinerary boleh? akak email kat saya
    izzati.suhaimi@kmtph.matrik.edu.my
    atau akak bg email akak pun boleh gak.
    TQ

    ReplyDelete
  70. Salam. Sekarang sept 2015 kalau nak ke japan tak perlu visa kan? Begitu juga korea. Saya sekeluarga ke sama bulan disember 2015

    ReplyDelete